Nyersanyag

Gránit

Miért a gránit?

Vulkáni eredetű természetes kőzet. Természeténél fogva rendkívül kemény, ezért megmunkálása után felülete örökéletű (pl.: egyiptomi obeliszkek). Fizikai tulajdonságait megőrzi, nem vetemedik, nem reped, nem korrodálódik és mérsékelt nedvszívó hatású. Savnak és lúgnak ellenáll. Így minden gránitból készült termék örökéletű.

A gránittal szemben a mészkő és a márvány (üledékes kőzet) erősen nedvszívó, így fagy hatására felületük erősen korrodálódik, a külső szennyeződést könnyen magukba szívják, a savnak és a lúgnak nem állnak ellen, ezért a fényüket könnyen elveszítik szabadtéren. Felhasználásuk elsősorban belső térben ajánlott. Szoborként, baluster korlátként és kőburkolatként (matt, illetve faragott kivitelezésben) alkalmazhatóak.


Márvány

A mészkő jellemzően egyásványos, üledékes kőzet, melynek legalább 90%-a kalcit, vagy aragonit. A fennmaradó rész főleg más karbonátásvány, kvarc, vagy kova, agyag és szerves anyag. Viszonylag rideg, merev, szilárd és állékony kőzet.

Magyarország hegyvidékein sok helyen fordulnak elő különböző korú mészkövek a felszínen, felszín alatti elterjedésük pedig még jelentősebb.

Magyarországon az építészeti felhasználású mészkövek közül a köztudatban legelterjedtebbek és legismertebbek: a sóskúti, a Fertő tó melletti fertőrákosi, a budakalászi és a süttői mészkő.